Pravilnik

Uvod

Liga Raketa je eSports organizacija koja održava takmičenja u igri Rocket League. Takmičenja su:

  1. Liga Raketa – 3v3 timski šampionat/liga
  2. Superflick Kup – 2v2 timski turnir
  3. Scarab Champions Tournament – Free-for-all turnir, neovisan o trajanu preostalih takmičenja
Ovim pravilnikom su definisana pravila svih takmičenja Lige Raketa, kao i posljedice za kršenje istih.
Pravilnik je podložan promjenama.

Pojmovi

Liga Raketa podrazumijeva timski 3v3 šampionat. Prva sezona se igrala u bo3 formatu. Sa drugom sezonom smo uveli novi format –  igraju se po četiri utakmice u svakoj seriji (“4 match sistem”). Pobjednik osvaja 3 boda, neriješen rezultat znači po jedan bod za obje ekipe, gubitnik ne dobiva bodove. Ekipa sa najvećim brojem bodova zauzima prvo mjesto na tabeli, a dodatni kriterij je gol razlika. Sa trećom sezonom, uveli smo i Play-off utakmice koje odlučuju konačnog šampiona tekuće sezone.

4-match sistem podrazumijeva novi format igranja ligaških utakmica, a znači seriju od četiri utakmice od po 5 minuta. Mogući rezultati su pobjeda, poraz i neriješeno. Ovaj format se počeo koristiti sa drugom sezonom Lige Raketa.

BOX (Best Of X) podrazumijeva format igranja u kom ekipe ili pojedinci igraju utakmice u seriji. Serija može biti BO3, BO5 ili BO7.

Za pobjedu u seriji, ekipama je potrebno da pobijede većinu utakmica: Dvije od tri, četiri od šest ili pet od sedam.

Transfer podrazumijeva prelazak igrača iz ekipe u kojoj je registrovan u drugu ekipu, kao i dolazak neregistrovanog igrača u ekipu kao novog.

Arena podrazumijeva teren/igralište na kom se odigrava utakmica. Za svaku najavljenu utakmicu će biti objavljen i teren na kojem se ona igra.

Tabela podrazumijeva tabelu timova koja statistički prikazuje njihov uspjeh u takmičenju. Timovi su u tabeli poredani od najboljeg do najgoreg u trenutku objavljivanja.

Učesnik je bilo koji registrovani pojedinac ili ekipa koja učestvuje u bilo kojem od takmičenja u organizaciji Lige Raketa.

Single Elimination format je u kojem učesnik koji izgubi utakmicu automatski ispada iz takmičenja.

Double Elimination format je u kojem učesnik koji izgubi jednu utakmicu, igra u takozvanoj “nižoj grupi”. U svakom narednom krugu igra protiv gubitnika istog kruga “više grupe”. Ukoliko učesnik do kraja turnira ne izgubi niti jednu utakmicu, ima pravo igrati za prvo mjesto – protiv pobjednika “više grupe”. U tom slučaju, posljednja utakmica se igra u formatu BO7.

Opšta Pravila

Pravila opisana u ovom pasusu se odnose na sva takmičenja u organizaciji Lige Raketa.

Termini igranja utakmica se objavljuju najmanje tri dana prije održavanja.

Učesnici utakmica (pojedinci/timovi) su obavezni da potvrde ili otkažu mogućnost pristustva najmanje 24 sata prije održavanja utakmice.

Replay datoteke – Poželjno je da svi učesnici sačuvaju replay datoteke i pošalju na naš e-mail nakon utakmica.

Za situacije koje nisu opisane u pravilniku, zadržavamo pravo da Liga Raketa u trenutku nastanka istih donese odluku i uvede novu stavku u pravilnik.

Pravila: Liga Raketa

Pravila opisana u ovom pasusu se odnose na šampionat Liga Raketa.

Format igranja utakmica Lige Raketa u prvoj sezoni je bio BO3. Sa drugom sezonom uveden je 4-match sistem format. Svaka ekipa koja se prijavi za igranje u Ligi Raketa dužna je najmanje 24 sata prije održavanja utakmica da potvrdi ili otkaže svoje prisustvo.

Ekipe registrovane za takmičenje Liga Raketa imaju pravo na ukupan broj od pet (5) članova, od kojih su:

  • jedan (1) kapiten
  • dva (2) igrača
  • dva (2) rezervna igrača

Osim navedenih, dozvoljena su još dva člana, a u svojstvu:

  • jedan (1) trener
  • jedan (1) menadžer ekipe

Svaka ekipa ima pravo da jedan od prijavljenih igrača bude “stranac”, tj. igrač koji nije iz regije Jugoistočne Evrope. Igrači koji  žive u inostranstvu, a porijeklom su iz neke od država Jugoistočne Evrope se ne smatraju strancima i mogu biti normalno prijavljeni.

U slučaju da ekipa ima registrovanog menadžera, ta je osoba dužna prijaviti/otkazati prisustvo na vrijeme.

U slučaju da ekipa nema menadžera, kapiten preuzima tu dužnost.

Transferi

Transferi između ekipa su dozvoljeni od trenutka završavanja posljednje utakmice sezone, do trenutka početka nove sezone.

Igrači koji napuste ekipu, nemaju pravo da se vrate u takmičenje prije kraja sezone. Bilo kakvi pokušaju manipulisanja (smurf/alt account, mijenjanje nickname-a) će biti kažnjeni.

Transferi nisu dozvoljeni u toku trajanja sezone. Napola sezone će biti pauza koja će služiti kao dodatni rok za transfere.

Izuzetak su igrači koji nisu prethodno registrovani ili su registrovani, ali nisu nastupali kao učesnici u aktuelnoj sezoni (nisu odigrali niti jednu utakmicu). Ovakav transfer je dozvoljen samo ekipama koje imaju prazne slotove.

Transferi nakon regularnog toga sezone nisu dozvoljeni dok se ne odigraju sve Play-Off utakmice.

Prijava

Uslovi prijave ekipa ili igrača na tekuća takmičenja biće pravovremeno objavljeni na web stranici. Registracijska forma mora biti popunjena tačnim podacima.

Nagradni fond (Prize pool) će biti jasno naveden, kao i naknada za participaciju.

Play-off

Play-Off  znači da će nakon što završenih redovnih utakmica ekipe koje budu plasirane na prve četiri pozicije u tabeli, još jednom morati da pokažu svoje vještine. Naime, igraće prvoplasirani protiv četvrtog tima, a drugi protiv trećeg. Pobjednici ova dva meča će da idu u “grand finale” u kom će se odlučiti konačni šampion tekuće sezone.

Regulacija Nepojavljivanja Igrača

Za razliku od prethodnih sezona, utakmice se neće otkazivati u slučaju da se jedan ili dva igrača ekipe ne pojave na vrijeme (15 minuta uoči meča). Dovoljan je jedan igrač da bi utakmica počela. Prisutni igrači nepotpune ekipe mogu birati da li  žele igrati, te da li žele imati pomoć in-game botova ili ne. Na ovaj način ćemo osigurati da protivnički igrači ne budu oštećeni po pitanju lične, ali i timske statistike.

MOGUĆNOST PREDAJE MEČA

Od treće sezone uveli smo mogućnost odustajanja od četvrte utakmice.

Dakle, ekipe koje izgube prve tri utakmice u seriji, mogu odlučiti da odustajanjem od četvrte poklone tzv. “čistu pobjedu” protivniku. U tom slučaju protivnička ekipa dobija upisan po jedan gol, jednu asistenciju i jednu odbranu za svakog igrača koji je prijavljen za tu utakmicu.

Ista mogućnost je dostupna i ekipi koja pobijedi tri utakmice i ne želi da se bori za “clean sweep”, čime poklanja pobjedu ekipi koja gubi seriju.

Pravila: Scarab Champions Tournament

Pravila opisana u ovom pasusu se odnose na turnire sa nazivom Scarab Champions Tournament. Format igranja ovih turnira će se određivati i biti objavljen za svaki od njih posebno.

Svaki učesnik koji se registruje/prijavi za SCT turnir dužan je najmanje tri dana prije održavanja utakmica da otkaže ili potvrdi svoje prisustvo.

Pravila za 3v3 Ekipe vrijede kao i za Ligu Raketa (5 članova, 3 igrača, dvije rezerve; trener i menadžer).

U slučajevima kada se Scarab Champions Tournament organizuje u timskom formatu (sve osim 1v1), kapiteni ili menadžeri ekipa su dužni prijaviti ili otkazati prisustvo na vrijeme, a najmanje 24 sata prije održavanja utakmica.

Svi ostali formati SCT-a će biti opisani posebno, a zajedno s njima i važeća pravila.

Kazne i Penali: Liga Raketa, Scarab Champions Tournament

Kazne i penali opisani u ovom pasusu se odnose na takmičenja u organizaciji Liga Raketa.

Slučaj: Kašnjenje pojedinca ili ekipe na utakmicu za koju su registrovani.
Kazna: Toleriše se kašnjenje do 15 minuta, uz prethodnu najavu članova ekipe.

Slučaj: Nespremnost za prisustvo jednoj uatkmici u seriji.
Kazna: Piše se pobjeda protivničkoj ekipi za tu utakmicu.

Slučaj: Nespremnost prisustva u više od jedne utakmice.
Kazna: Podrazumijeva predaju serije i piše se pobjeda protivničkoj ekipi.

Slučaj: Igranje utakmice sa neregistrovanim igračem ili igračem koji je član druge ekipe.
Kazna: Piše se izgubljena utakmica, pripisuje se pobjeda protivničkoj ekipi.

Slučaj: Vrijeđanje bilo koje osobe – bez obzira na prirodu učešća u takmičenju. Političari su izuzetak.
Kazna: Će biti određena u zavisnosti od pojedinačnih slučajeva, a na osnovu glasnaja većine.