Pravilnik

Uvod

Liga Raketa je eSports organizacija koja održava takmičenja u igri Rocket League. Takmičenja su:

  1. SERLC – 3v3 timski šampionat/liga (puni naziv: Southeast Europe Rocket League Championship)
  2. Superflick Kup – 2v2 timski turnir
  3. Scarab Champions Tournament – Free-for-all turnir, neovisan o trajanu preostalih takmičenja
Ovim pravilnikom su definisana pravila svih takmičenja Lige Raketa, kao i posljedice za kršenje istih.
Pravilnik je podložan promjenama, a Liga Raketa se obavezuje da će pri svakom mijenjaju ovog pravilnika, informaciju podijeliti na oficijelnom discord serveru, kako bi svi članovi bili upućeni.
 

Igrači koji imaju pravo na učešće moraju živjeti ili biti porijeklom iz država jugoistočne evrope.
Tu ubrajamo: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Sve donacije i novčani pokloni Ligi Raketa će biti iskorišteni za unapređenje same organizacije, kao i povećanje nagradnih fondova za naša takmičenja.

 

Za situacije koje nisu opisane u pravilniku, zadržavamo pravo da Liga Raketa u trenutku nastanka istih donese odluku i uvede novu stavku u pravilnik.

Pojmovi

SERLC podrazumijeva timski 3v3 šampionat. Za razliku od prethodnih sezona, sa sezonom 5 uvodimo Best Of 5 format igranja ligaških utakmica. Svaka buduća sezona će imati kvalifikacijski turnir, iz kojeg će 8 najboljih ekipa da bude promovisano u SERLC, gdje će se boriti za titulu šampiona regije, ali i novčanu nagradu. Puni naziv je Southeast Europe Rocket League Championship.

BOX (Best Of X) podrazumijeva format igranja u kom ekipe ili pojedinci igraju utakmice u seriji. Serija može biti BO3, BO5 ili BO7. Za pobjedu u seriji, ekipama ili pojedincima je potrebno da pobijede većinu utakmica: Dvije od tri, tri od pet ili četiri od sedam.

Transfer podrazumijeva prelazak igrača iz ekipe u kojoj je registrovan u drugu ekipu, kao i dolazak neregistrovanog igrača u ekipu kao novog. Svaki transfer mora biti prijavljen organizaciji.

Arena podrazumijeva teren/igralište na kom se odigrava utakmica. Za svaku najavljenu utakmicu će biti objavljen i teren na kojem se ona igra.

Tabela podrazumijeva tabelu timova koja statistički prikazuje njihov uspjeh u takmičenju. Timovi su u tabeli poredani od najboljeg do najgoreg, a u skladu sa rezultatima na tabeli u trenutku objavljivanja.

Učesnik je bilo koji registrovani pojedinac ili ekipa koja učestvuje u bilo kojem od takmičenja u organizaciji Lige Raketa.

Single Elimination format je u kojem učesnik koji izgubi utakmicu automatski ispada iz takmičenja.

Double Elimination format je u kojem učesnik koji izgubi jednu utakmicu, igra u takozvanoj “nižoj grupi”. U svakom narednom krugu igra protiv gubitnika istog kruga “više grupe”. Ukoliko učesnik do kraja turnira ne izgubi niti jednu utakmicu, ima pravo igrati za prvo mjesto – protiv pobjednika “više grupe”. U tom slučaju, posljednja utakmica se igra u formatu BO7.

4-match sistem podrazumijeva novi format igranja ligaških utakmica, a znači seriju od četiri utakmice od po 5 minuta. Mogući rezultati su pobjeda, poraz i neriješeno. Ovaj format se više neće igrati, jer sa sezonom 5 prelazimo na poznati Best of 5 format.

Opšta Pravila

Pravila opisana u ovom pasusu se odnose na sva takmičenja u organizaciji Lige Raketa.

Termini igranja utakmica se objavljuju najmanje tri dana prije održavanja.

Učesnici utakmica (pojedinci/timovi) su obavezni da potvrde ili otkažu mogućnost pristustva najmanje 24 sata prije održavanja utakmice.

Replay datoteke – Poželjno je da svi učesnici sačuvaju replay datoteke i pošalju na naš e-mail nakon utakmica. Na taj način osiguravamo ažurnu statistku ekipa i igrača.

Imena ekipa i imena igrača – Svi igrači su obavezni da zadrže ‘nickname’ s kojim su se prijavili za takmičenje, do kraja trajanja istog. Isto vrijedi i za ekipe.

Imena ekipa i imena igrača – ne smiju biti uvredljiva na bilo kojem jeziku. 

Kapiteni – Kapiten ili vođa ekipe je obavezan da bude član našeg Discord servera, kako bi se kontakt između njega i organizacije odvijao neometano.

Uloge – Svaka ekipa ima pravo na trenera i menadžera. Ove uloge ne smiju biti promijenjene tokom trajanja takmičenja, niti je dozvoljeno da menadžer ili trener igraju za ekipu.

Napuštanje utakmica prije kraja – Igrači ne smiju napustiti utakmicu prije kraja trajanja iste. Kada se utakmica završi, obavezni su da ostanu u lobbyju dok se ne prikaže statistika igrača. Tek nakon toga su slobodni izaći iz lobbyja.

 

Pravila: SERLC

Pravila opisana u ovom pasusu se odnose na šampionat SERLC (Southeast Europe Rocket League Championship).

SERLC je timsko takmičenje (3v3), a igra se u Best of 5 formatu.
Svaka ekipa koja se prijavi za igranje u Ligi Raketa dužna je najmanje 24 sata prije početka sezone da 
potvrdi ili otkaže svoje prisustvo.

Ekipe registrovane za SERLC imaju pravo na ukupan broj od pet (5) članova, od kojih su:

  • jedan (1) kapiten
  • dva (2) igrača
  • dva (2) rezervna igrača

Osim navedenih, dozvoljena su još dva člana, a u svojstvu:

  • jedan (1) trener
  • jedan (1) menadžer ekipe

Obaveza svake ekipe je da njeni igrači i rezerve budu iz država Jugoistočne Evrope, ili porijeklom iz istih.
Dozvoljeno je da jedan od 5 igrača bude ‘stranac’ tj osoba koja nije iz Jugoistočne Evrope.

U države Jugoistočne Evrope ubrajamo: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Srbija.

U slučaju da ekipa ima registrovanog menadžera, ta je osoba dužna prijaviti/otkazati prisustvo na vrijeme.

U slučaju da ekipa nema menadžera, kapiten preuzima tu dužnost.

Transferi

Transferi između ekipa su dozvoljeni od trenutka završavanja posljednje utakmice sezone, do trenutka početka nove sezone.

Igrači koji napuste ekipu, nemaju pravo da se vrate u takmičenje prije kraja sezone ili prve transfer pauze. Bilo kakvi pokušaji manipulisanja (smurf/alt account, mijenjanje nickname-a) će biti kažnjeni.

Transferi nisu dozvoljeni u toku trajanja sezone. Blizu sredine sezone će biti pauza koja će služiti kao rok za transfere.
Igrači koji tokom transfer pauze napuste ekipu, mogu i nakon iste biti učlanjeni u ekipe sa praznim slotom.

Izuzetak su igrači koji nisu prethodno registrovani ili su registrovani, ali nisu nastupali kao učesnici u aktuelnoj sezoni (nisu odigrali niti jednu utakmicu). Ovakav transfer je dozvoljen samo ekipama koje imaju prazne slotove. 
Slot je moguće osloboditi samo u slučaju da igrač koji napušta ekipu nije odigrao niti jednu utakmicu u tekućoj sezoni.
Takav slot se smatra slobodnim i ekipa može dovesti novog igrača u skladu sa navedenim transfer-pravilima.

Transferi nakon regularnog toka sezone nisu dozvoljeni dok se ne odigraju sve Play-Off utakmice.

Transferi između kvalifikacija i početka sezone su dozvoljeni.

Tokom transfera, ekipe moraju zadržati najmanje tri od originalnih 5 igrača s kojima su započeli sezonu (kvalifikacije). U suprotnom će biti diskvalificirane iz takmičenja.

Pomjeranje termina – Bilo kakvo pomjeranje termina igranja utakmica treba da ide u skladu sa dogovorom između kapitena dvije ekipe, te organizacije Lige Raketa kao trećeg subjekta.

Prijava

Uslovi prijave ekipa ili igrača na tekuća takmičenja biće pravovremeno objavljeni na web stranici.
Registracijska forma mora biti popunjena tačnim podacima.

Nagradni fond (Prize pool) će biti jasno naveden, kao i eventualna naknada za participaciju.

Play-off

Play-Off  znači da će, nakon završenih redovnih utakmica ekipe koje budu plasirane pri vrhu tabele, još jednom morati da pokažu svoje vještine. Naime, odigraće kratki knock-out turnir u kojem pobjednici prolaze dalje ka finalu. Pobjednik “Grand Finala” postaje nosioc titule šampiona, dok ostali timovi zauzimaju pozicije u skladu sa stanjem na tabeli.

Check-in

Sve ekipe su obavezne uraditi Check-In najmanje 15 minuta prije početka svake utakmice.

Regulacija nepojavljivanja

Ukoliko ekipe ne urade Check-In na vrijeme, utakmica se smatra predanom i pobjeda se pripisuje protivničkoj ekipi.

Svaka ekipa koja dva puta izostane sa planirane utakmice tokom jednog takmičenja će izgubiti pravo nastupa na istom.

Disconnect, bugovi, glitchevi i druge poteškoće

Ukoliko samo jedan igrač izgubi povezanost tokom utakmice, utakmica se nastavlja, a igrač se može ponovo pridružiti naknadno. U slučaju da igrač ne može da se pojavi, na pauzi između utakmica je dozvoljeno ubaciti izmjenu.

U slučajevima kada su svi igrači spremni i prisutni, ali se neki od njih ne mogu pridružiti utakmici zbog objektivnih razloga – a to su problemi izazvani zbog same igre (bugovi, glitchevi, problemi sa join match funkcionalnosti), kao i problemi sa psyonix/rocket league serverima – ta utakmica će se ponovo pokrenuti/rekreirati lobby.

Predaja

Ekipe imaju pravo predati utakmice unaprijed, s tim da su obavezne to najaviti najmanje 30 minuta prije planiranog termina igranja.

Dvije predane utakmice za ekipu znače da je izuzeta iz nastupa u ostatku takmičenja.

Pravila: Scarab Champions Tournament

Pravila opisana u ovom pasusu se odnose na turnire sa nazivom Scarab Champions Tournament

Format igranja ovih turnira će se određivati i biti objavljen za svaki od njih posebno.

Svaki učesnik koji se registruje/prijavi za SCT turnir dužan je najmanje 24h prije održavanja utakmica da otkaže ili potvrdi svoje prisustvo.

Pravila za Ekipna takmičenja (2v2, 3v3) će biti objavljena na formi za registraciju i opisu takmičenja (članak).

U slučajevima kada se Scarab Champions Tournament organizuje u timskom formatu (sve osim 1v1), kapiteni ili menadžeri ekipa su dužni prijaviti ili otkazati prisustvo na vrijeme, a najmanje 24 sata prije održavanja utakmica.

Svi ostali formati SCT-a će biti opisani posebno, a zajedno s njima i važeća pravila.